VNU

|Verslag Nationaal Industrie Debat 2013

De industrie staat prominent op de economische agenda. Technologische ontwikkelingen bieden volop kansen om internationaal te concurreren met lage lonen landen. Zo kan Nederland de productie die naar het buitenland is verdwenen, weer terughalen door research, ontwikkeling en productie opnieuw bij elkaar te brengen. Dat betekent echter wel dat alle zeilen moeten worden bijgezet om de daling aan productiviteit en winstgevendheid van diezelfde industrie - door tekorten aan technisch geschoold personeel – op te lossen.

Dat is een van de opvallende conclusies uit het vierde Nationale Industrie Debat dat op 2 oktober plaatsvond in Utrecht. Tijdens een druk bezochte bijeenkomst volgden ruim 400 aanwezigen debatten tussen ondernemers, overheid, wetenschappers en vertegenwoordigers uit het onderwijs en van werkgevers- en werknemersorganisaties. Het jaarlijkse evenement werd georganiseerd door de Stichting Industriebeleid en Communicatie, VNU Exhibitions Europe en TechniekTalent.nu.

Tijdens het Industriedebat werd de Monitor Technische Arbeidsmarkt 2013 door TechniekTalent.nu-voorzitter André van der Leest aangeboden aan Paul de Krom, aanjager van het Techniekpact, en Guido Landheer, directeur Topsectoren en Industriebeleid van het ministerie van Economische Zaken.

Uit de Monitor blijkt dat de verwachte instroom voor technische beroepen de komende vijf jaar 33.000 arbeidskrachten lager ligt dan de vraag. Met als bedreiging een verlies aan productiviteit en winstgevendheid voor de technische industrie.

Tegelijkertijd ziet professor Ben Dankbaar (bedrijfskunde, Radboud Universiteit) grote kansen voor de Nederlandse industrie waarvoor die technici hard nodig zijn. “Apple laat iPhones maken bij het Chinese Foxconn. De reden? De enorme flexibiliteit van de Chinese medewerker. Maar 230.000 medewerkers in een stad, dat leidt tot sociale problemen. Foxconn wil nu robots gaan inzetten. Dan zeg ik: dan kan ons bedrijfsleven dus ook nieuwe smartphones ontwikkelen en produceren.”

De kracht van de industrie staat ook op het netvlies van politiek Den Haag, vertelde Guido Landheer, directeur Topsectoren en Industriebeleid bij het ministerie van Economische Zaken. “Het industriebeleid is terug”, zei hij. “Kijk naar het topsectorenbeleid, het innovatiebeleid en het Techniekpact, waar kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid bij elkaar zitten en samenwerken. Dat gaat het verschil maken.” Maar in Nederland zijn we met het industriebeleid nog lang niet zo ver als in Duitsland, aldus Gert Bravenboer van Siemens Nederland. “Daar zit bondskanselier Angela Merkel elke twee weken met de industrie om tafel om te horen wat er speelt. Bovendien zet zij ambities neer: 1 miljoen elektrische auto’s op de Duitse wegen in vier jaar. Dat geeft focus en schwung aan een sector.”

Voormalig staatssecretaris Paul de Krom, tegenwoordig aanjager van Techniekpact, vond dat we in Nederland vaart moeten maken met het scholen van technici. “Als je ziet dat de werkloosheid snel toeneemt, en tegelijkertijd ziet dat grote bedrijven technische vacatures niet ingevuld krijgen, dan vind ik dat beschamend. Daar moeten we vandaag mee aan de slag.”

Hij kreeg bijval van voorzitter André van der Leest van TechniekTalent.nu. “Het probleem is groot of heel groot, afhankelijk van hoe je kijkt. De enige oplossing is de handen ineen slaan. Dat is de uitdaging voor overheid, onderwijs en sociale partners.”

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem contact op met Pam van der Wel, communicatie TechniekTalent.nu.
T 0348-744067
E p.vanderwel@techniektalent.nu


> Blader door de presentaties en rapporten
> Bekijk de foto's
> Bekijk het videoverslag